God cannot be known by the outgoing faculties, by the intellect or the vital airs called the pranas.
He can be known only by the soul: like alone can know the like. When is the soul liberated? When it is analysed from mind and the outgoing faculties.

Sant Kirpal Singh

Caritate şi bani câştigaţi din greu

From the book "Morning Talks", written by Sant Kirpal Singh

1967-10-17, Delhi, Sawan Ashram
Talk available asmp3 (6Mb, duration 12:46) at audio.sant-kirpal-singh.org

 

Leri v-am spus că a dărui ceva în mod dezinteresat, din iubirea către aproapele nostru, fără să aşteptăm vre-o recompensă, aduce roade. Să daţi celor care sunt cu adevărat nevoiaşi, care sunt săraci, sunt goi, care nu au pe nimeni să-i ajute, orfanilor, văduvelor şi altora cărora le e ruşine să cerşească şi se sinucid uneori din cauza mizeriei traiului lor. Asemenea persoane trebuie ajutate. Metoda obişnuită este de a da banii unor locuri centrale, unde ei sunt adunaţi cu miile şi milioanele. Dar aceşti bani nu servesc unor oameni, ci sunt pur şi simplu adunaţi. Atunci de ce să mai contribuim şi noi la aceştia? Să ne împărţim banii cu aceia, care sunt cu adevărat nevoiaşi, goi, care nu au pe nimeni care să-i sprijine. Asemenea oameni se jenează să meargă să cerşească. Însă ei vin la un om spiritual. De aceea este mai bine să dăm acei bani unui asemenea om, pentru ca el să poată împărţi acei bani celor ce au nevoie de ei cu adevărat.

A da bani în mod caritativ e ca şi cum aţi strânge bani pentru voi înşivă. Al zecelea Guru a spus: "E o bucurie când dau ceva în gura altuia. Acele guri sunt gurile mele. Stomacurile lor, sunt stomacurile mele. Doar asemenea servicii apreciez, altele nu."

Când milioane de dolari sunt adunaţi într-un loc, atunci se ivesc certuri. Unde sunt atâţia bani, acolo se ivesc probleme când e vorba de a-i împărţi. Mai există şi oameni care trăiesc din donaţiile oamenilor care îşi câştigă existenţa în mod cinstit. Însă la ce duce acest lucru? Pentru oamenii care trăiesc din donaţiile caritative fără să aibe un motiv întemeiat, aceşti bani câştigaţi în mod cinstit de către ceilalţi, devin otravă- otravă îmbrăcată în zahăr. Exact aşa acţionează aceşti bani asupra unor asemenea oameni. Ei trebuie să mediteze mult mai mult timp, altfel vor avea de suferit. Să presupunem că cineva vă dă un pahar de apă sau un pahar de lapte. În spatele acestui gest se află ceva, persoana aşteaptă o compensaţie pentru această faptă. Chiar dacă nu aveţi niciun ban în cont, chiar şi acest lucru vă va împovăra. Întotdeauna este mai bine să ne câştigăm existenţa în mod cinstit, cu sudoarea frunţii şi să împărţim cu alţii – nu pentru ca să primim ceva în schimb, ci din cauza faptului că suntem fraţi şi surori în Dumnezeu. Toate sufletele sunt copiii Lui Dumnezeu. Dumnezeu locuieşte în fiecare inimă. Din acest punct de vedere ar trebui să împărţim cu cei care au nevoie de ajutor. La ce foloseşte să dăm bani unor instituţii unde exista deja milioane adunate? Caritatea aduce cu adevărat roade doar dacă împărţim cu cei nevoiaşi, goi şi săraci. Toţi Maeştrii spun acest lucru şi un asemenea punct de vedere îl au oamenii spirituali.

De obicei donăm unor organizaţii, fără ca să ştim cum vor  fi cheltuiţi aceşti bani. Dacă banii merg în folosul doar a unui sau doi oameni, această persoană trebuie să plătească pentru asta, Dumnezeu nu cruţă pe nimeni. Trăiţi pur şi simplu din banii câştigaţi de voi şi împărţiţi cu alţii. Doar asemenea oameni pot înainta pe calea spirituală. Aşa se extinde sinele vostru. Când dăruiţi, simţiţi un pic de bucurie în voi. Este un lucru natural şi este compensarea cea mai importantă pe care o primiţi aici şi apoi. Aşa ar trebui în general ca toţi oamenii să împartă cu ceilalţi care sunt nevoiaşi, săraci, pe care nu-i sprijină nimeni, orfani sau văduve, precum şi alţii care nu au pe nimeni care să se îngrijească de ei. Sau dacă este vorba despre nobilul ţel de a sta împreună şi de a găsi calea ce duce înapoi către Dumnezeu. Acest tip de iubire a aproapelui este cerută de la noi de către toţi Sfinţii. În primul rând ar trebui să ne câştigăm existenţa în mod cinstit, apoi să împărţim cu alţii, chiar dacă avem puţin de împărţit.

Ieri v-am spus că o zecime dintr-un venit a fost prescrisă de vechii înţelepţi a fi donată în general, încă de la începuturile timpurilor, de pe vremea lui Avraam. Dacă nu vă este posibil să daţi o zecime, atunci daţi a douăzecia, o a treizecea parte, sau a patruzecia parte, poate doar un singur bănuţ, dar trebuie să existe acea mentalitate de a împărţi cu alţii. Să presupunem că un om câştigă doar un dolar pe lună, iar din acel dolar el dă o zecime. Ei bine, această donaţie are o valoare mai mare decât atunci când un om câştigă mii de dolari şi nu donează decât cinci dolari din ceea ce a câştigat el. Maeştrii nu fac niciodată vre-o obiecţie, chiar dacă primesc doar un cent, ei nu-l refuză niciodată. Există o contabilitate foarte exactă în acest sens, care este controlată. Maeştrii trăiesc din propriile lor venituri.

Unii oameni fac o afacere din acest lucru. E o cale bună de a câştiga bani, vă spun! Puteţi câştiga sute şi mii fără să lucraţi. Dar cel ce face în acest fel, trebuie să suporte repercursiunile şi atunci el va plânge. De aceea este general valabil ca să ne câştigăm în mod cinstit existenţa, să nu stoarcem sângele nimănui şi să nu ne îmbogăţim cu bani câştigaţi pe căi necinstite. Dumnezeu vede ceea ce faceţi. Următoarea regulă este că venitul vostru este pentru a vă asigura propria voastră existenţă şi pentru ca să împărţiţi cu alţii.

De exemplu dacă vă aflaţi într-o barcă care are o gaură pe unde pătrunde apa, ce faceţi dacă barca se umple cu apă? Voi veţi arunca cu mâinile apa din barcă, altfel vă veţi înneca. Dacă posedaţi mai mulţi bani decât aveţi nevoie pentru a trăi, împărţiţii cu alţii pentru a nu fi condamnat. Dând, nu pierdeţi nimic. La sfârşitul anului veţi vedea că aţi economisit în alt mod, prin faptul că aţi scăpat de o boală sau de alte necazuri care implică cheltuieli mari.

Maestrul nostru spunea: "Foarte bine, daţi o zecime şi la sfârşitul anului faceţi socotelile. Exact suma donată aţi economisit-o, prin faptul că nu aţi fost bolnavi." Înţelegeţi? Câştigaţi-vă existenţa în mod cinstit, acesta este primul şi cel mai important lucru. Acesta este motivul pentru care nu iau banii de la cei ce nu sunt iniţiaţi, căci cine ştie cum şi-au câştigat ei acei bani! Chiar şi dacă cei iniţiaţi îşi câştigă existenţa în mod necinstit, acest fapt are repercursiunile sale. Cu toate acestea ei se află sub ocrotirea Puterii Maestrului, care răspunde de ei. În primul rând trebuie ca voi să vă câştigaţi existenţa în mod cinstit, apoi să împărţiţi cu alţii, pe cât puteţi de mult, spre folosul lor. Prin aceasta vă dezvoltaţi pe voi înşivă. Începeţi cu un minim, apoi daţi tot mai mult, până când vă dăruiţi pe voi înşivă. Baba Sawan Singh obişnuia să dea o zecime, dar mai târziu a trimis tot câştigul Maestrului Său, care a trimis apoi o parte din câştig înapoi pentru traiul familiei Lui Baba Sawan Singh. Acesta este cel mai înalt lucru. Noi trebuie să ne dăruim corpul nostru, intelectul nostru, sufletul nostru, tot ce avem. Cu cât vă eliberaţi mai mult de aceste lucruri, cu atât sunteţi mai liberi, sunteţi mai aproape de Dumnezeu.

Exemplele din viaţa Sfinţilor ne confirmă acest lucru. Hristos spunea: "Mai uşor trece o cămilă prin urechile unui ac, decât pătrunde un om bogat în împărăţia Lui Dumnezeu". El spunea mai departe: "Prima dată daţi tot celor săraci, apoi veniţi şi urmaţi-mă. " Deci, trebuie să dăm încetul cu încetul, până ce dăm totul Lui Dumnezeu.

Maeştrii ne dau învăţăminte pentru toate aspectele vieţii. Trăiţi în primul rând o viaţă etică, împărţiţi cu alţii, apoi consacraţi timp legării sufletului cu Puterea ce pătrunde în interior şi fiţi utili altora. Un om este cu adevărat un om, dacă el este de folos altora. Chiar şi animalele îşi ocrotesc  puii lor. Dacă voi acţionaţi ca şi ele, atunci ce deosebire este între noi şi animale? De aceste lucruri trebuie să ţinem cont şi să acţionăm în conformitate cu ele. Veţi constata o schimbare în voi.

În orient, în prima zi a lunii, oamenii se întreabă asupra a ceea ce le rezervă luna. Maeştrii zic că noi trebuie să luăm direcţia bună. Mesajul deosebit pentru această lună este: "Ceea ce aţi semănat, veţi culege". Dacă aţi avut greutăţi, acestea sunt repercursiunile trecutului. Porniţi acum pe drumul cel bun. Suferinţele voastre sunt rezultatul propriilor voastre acţiuni. Voi trebuie să schimbaţi felul de a acţiona şi să vă gândiţi la Dumnezeu. Aceasta este învăţătura.

Maeştrii nu se ataşează de lucruri exterioare, de exemplu care este luna care începe acum, sau care este luna care se termină. Ei spun: "Legaţi-vă sufletul de Dumnezeu, sau să trăiţi în profunda amintire către El şi aveţi grijă de modul cum vă câştigaţi traiul. Indiferent de ceea ce trebuie să suportaţi, este repercursiunea trecutului vostru. " Ei au spus: "Bine, pentru ceea ce aţi făcut, trebuie să suferiţi; dar schimbaţi-vă în viitor modul vostru de viaţă." Iată modul în care învăţăturile sunt date şi sunt adaptate oamenilor. Mesajul dat pentru luna aceasta este: "Precum semănaţi, aşa veţi recolta". Dacă vreţi să aveţi perspective mai bune, semănaţi altfel. Ceea ce daţi, o să şi primiţi înapoi. Cum ar putea cei ce nu dau, să primească ceva? Dacă dăm naturii ceva, ea dă ceva sub altă formă înapoi, asta e totul. Celălalt lucru este: Începeţi deja azi şi gândiţi-vă pur şi simplu la Dumnezeu. Luna în care faceţi acest lucru, vă va da recoltă bogată. Oamenii se ataşează de lucruri strict exterioare. Ei nu înţeleg ce vrea să le spună învăţătura(Maestrului) sau mesajul Lui. Pe Maeştrii îi interesează sensul vieţii noastre, viitoarea noastră bunăstare fizică şi spirituală.