Spiritual knowledge is a regular science. Just as two and two make four, similarly everything is clean and obvious here also and there is no scope for any kind of modification or change in that.

Sant Kirpal Singh

Poruka uz rođendan Hazura Baba Sawan Singha, 1958.

Sant Kirpal Singh, 15. srpnja 1958. god.

Hazur Baba Sawan Singh


Draga braćo, sestre, najdraži, neka vas obaspe milost mog Učitelja.

Obraćam vam se povodom svečanosti proslave stogodišnjice rođendana mog Učitelja, Hazura Baba Sawan Singh Ji Maharaja.

Kao prvo, moram vam reći da ove osobnosti dolaze na svijet kako bi vodile čovječanstvo u povojima na putu povratka u istinski dom njegovog Oca. Oni su djeca Svjetla. Kada se pojave, daju Svjetlo svima, bez obzira na vjeru ili boju kože. Oni govore da imaju ljudsko tijelo sačinjeno od pet elemenata, no ono što govore direktna je inspiracija od Boga. Oni su Božji glasnogovornici, Boga koji nije rođen, koji nema ni početka ni kraja. Oni nisu dio kotača rađanja i umiranja poput svih drugih ljudi, budući da su jedno s Bogom- Sin i Otac postali su "partneri u životu", postali su jedno- dva u jednom. I Krist je rekao: "Ja i moj Otac smo jedno." (Te osobnosti) dolaze na ovaj svijet poput medicinskog osoblja koje posjećuje zatvor kako bi se brinulo o zdravlju zatvorenika, i koje bolesnog zatvorenika može uputiti na liječenje u bolnicu van zatvora.

Oni rade kao otkupitelji i oslobađaju duše od okova uma i materije. Oni ne moraju ići u kotač rađanja i umiranja. Poslani su sa zadatkom da oslobode čovječanstvo, neovisno o društvenom položaju, vjeri ili boji kože.

Sjećam se kako smo jedne noći dr. Johnson i ja sjedili uz Hazura Baba Sawan Singh Ji Maharaja. On je izgovorio (slijedeće riječi): "Kada dođemo (na ovaj svijet), sa sobom dovodimo svoj tim suradnika, i kada smo bili uspješni na jednom mjestu, poslani smo na drugo."

Ove riječi u sebi sadržavaju ukupan zbir onoga što je On bio, svrhu Njegovog života i opisuju način na koji ti Sveci izvršavaju posao njihove misije.

To jasno pokazuje da je On bio poslan od Boga sa jednim zadatkom, da to nije bilo prvi put da je došao ovdje, i da je uvijek bio uspješan u tom zadatku. On je bio poslan, i uvijek je sa sobom doveo suradnike koji će nastaviti njegovu misiju. Blagoslovljeni su oni koji su imali veliku sreću sjediti uz njegova sveta stopala i slijediti njegov poziv; Oni će, kao i svi koji slijede Njega i njegova učenja –Njega, koji je bio utjelovljena Riječ- uspjeti dosegnuti svrhu i cilj ljudskog života i biti u harmoniji s Bogom.

Štoviše, oni koji rade u njegovoj plemenitoj misiji su nekolicina koje je izabrao kako bi nastavili njegov posao. Njegova misija nije stala, ona se nastavlja, i prosperira. On je posijao sjeme, uzgojio biljke, i njegov "vinograd" je predan dalje kako bi napredovao iz dana u dan, u obliku Ruhani Satsanga*, čijeg ste svi vi članovi- poput radnika u Božjem vinogradu.

Blagoslovljeni su oni koji su posvetili život, srce i dušu širenju njegove plemenite misije, a i oni koji surađuju s njima kako bi povezali nove, zainteresirane tražitelje Istine. Drvo se pozna po plodu. Prorok se pozna po sljedbenicima koji su se razvili do njegovog savršenstva. Cijenim nesebične napore svih vas. Dopustite mi čestitati svakom pojedince na poslu kojeg obavljate, i želim svima vama da stavite na stranu vaše osobnosti i egoistično "ja" i zajedno surađujete u promicanju njegove misije.

Istinski proslaviti rođendan Učitelja (Sveca) znači živjeti po njegovom idealu: etičkim i nedužnim životom, voljeti Boga i svu kreaciju, uzdići se u Božju svijest za vrijeme života i u svom životu praktično ostvariti te ideale.

Jednom su jednog odanog učenika zamolili da napiše životopis njegovog Učitelja. Prošlo je nekoliko godina, i ljudi su ga upitali kad će završiti s pisanjem biografije koje mu je bilo povjereno. On je odgovorio: "Pišem marljivo, danju i noću, kako bih idealima njegovog života dao praktičan oblik u mom vlastitom životu. Zaista, ispričati ili napisati istinsku životnu priču mog Učitelja Sawan Singh Jia znači praktično živjeti po idealima koje nam je predočio.

Moja molitva Bogu je da mogu ispričati i završiti istisnku priču njegovog života prije nego završi moj zemaljski boravak. Moj savjet vama je da slijedite primjer koji je postavljen pred vas.

Bog Učitelj vidi svakoga i obasipa milošću onoga tko ispunjava volju njegovog Oca.

Želim svima vama sve najbolje, Kirpal Singh


*U zadnjem pismu učenicima, u vezi teme Unity of Man - Jedinstva čovjeka, od 15.05.1974. godine, Kirpal Singh je napisao slijedeće:

" 9. Bilo bi mudro pojasniti da pokret Jedinstva čovjeka mora djelovati iznad nivoa religija, bez da na bilo koji način dira u religijske ili socijalne strukture. On bi u praksi trebao dobiti blagoslov i podršku svih onih koji vjeruju u evanđelje Jedinstva čovjeka i koji ga mogu ojačati tako da ga nose u srce svojih bližnjih i uvjere ih kako je neophodno sprovesti ga u praksu u svakodnevnom životu. Pokret Jedinstva čovjeka neće nositi naziv "Ruhani Satsang" ili ime neke slične organizacije. Entuzijazam njegovih nosilaca bit će istinska snaga koja će djelovati u temelju tog pokreta."